Cristian Rapcencu, la ContaBill 2020. Interviu despre fiscalitate si evolutia contabilitatii in Romania

Evenimentul anului 2020 este ContaBill – Contabilitatea viitorului, un eveniment special, dedicat contabililor, initiat de SmartBill Romania, in care vom discuta cu specialisti renumiti in domeniu despre viitorul contabilitatii, despre noutati fiscale si salarizare 2020-2021.

Azi invitatul nostru este Cristian Rapcencu pe care va invitam sa il ascultati si pe 3 noiembrie 2020 la ora 9.30 in cadrul sesiunii Noutati Fiscale 2020 – 2021.

  • Lect. univ. dr. in Departamentul de Contabilitate din cadrul ASE Bucuresti si Managing Partner la Noutati Contabile, firma de contabilitate si consultanta fiscala din Bucuresti. Cristian organizeaza de asemenea numeroase cursuri practice avand la baza noutatile contabile si fiscale si este autor al numeroase lucrari in domeniu.

Data conferintei : 3 noiembrie 2020, de la 9.30, online

Inscrierea la conferinta: se poate face AICI

  • Care apreciati ca au fost cele mai de impact trei masuri fiscale din cursul anului 2020?

In acest an, tinand cont de pandemia COVID-19, au fost adoptate multe modificari legislative, atat in domeniul fiscal, dar mai ales in ceea ce priveste protectia sociala. Modificari radicale la Codul fiscal nu au existat.

M-as referi in continuare la o serie de masuri care s-au dorit a fi in sprijinul angajatilor si al angajatorilor. Este greu de facut un clasament, dar totusi as enumera:

  • introducerea indemnizatiei de somaj tehnic pentru angajati si a indemnizatiei pentru PFA care si-au intrerupt activitatea (OUG 30 + OUG 32);
  • neinstituirea de dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu 21 martie 2020 (data intrării în vigoare a OUG 29/2020) și pana la 25 decembrie 2020;
  • acordarea de bonificatii pentru plata impozitului pe venit/profit pentru primele 3 trimestre ale anului 2020 etc.

As mentiona si masurile introduse prin OUG 130/2020 si anume cele referitoare la acordarea de fonduri europene nerambursabile entitatilor afectate de pandemie, sub cele 3 forme:

  • microgranturi;
  • granturi pentru capital de lucru;
  • granturi pentru investitii.
  • Ati fost suprins de anumite masuri fiscale, comunicate ANAF sau actiuni ale fiscului din ultima perioada? Daca da, care au fost acestea?

La acest capitol as spune ca m-a surprins Legea 153/2020 care prevede ca entitatile care au achizitionat case de marcat in anii 2018, 2019 sau 2020 pot scadea valoarea acestora din impozitul pe venit/profit datorat. M-a surprins “marinimia” autoritatilor statului la acest capitol.

Ar mai fi de reamintit acea balbaiala de la inceputul starii de urgenta cand intr-un comunicat de presa al ANAF din 16 martie se anunta ca se amana depunerea declaratiilor fiscale cu 30 de zile, ceea ce nu s-a mai concretizat.

  • Masurile de sprijin pentru angajatori au tinut atentia comunitatii in ultima perioada- credeti ca vom asista la o inasprire a controalelor cu privire la modul in care s-au efectuat solicitarile (ex. somaj tehnic, indemnizatii pentru supravegherea copiilor, etc), dupa ce aceasta perioada se va incheia?

De fel sunt optimist si nu imi place sa vad totul in negru, indiferent de situatia in care m-am aflat. Intr-adevar, este posibil ca intensitatea controalelor fiscale sa creasca in aceasta directie.

Totusi, consider ca daca o entitate a respectat toate conditiile prevazute de cadrul legal, nu ar avea de ce sa se teama.

Am auzit si de situatii in care unii contribuabili au facut tot ce au putut pentru a incasa acele indemnizatii de somaj tehnic, fara a incerca sa respecte catusi de putin conditiile impuse de ordonantele adoptate de Guvern. Mi s-ar parea normal ca astfel de entitati sa fie sanctionate, pentru ca antreprenorii onesti, dar care intr-adevar au trecut prin momente dificile in acest an, sa fie sprijiniti.

  • Cu ocazia pandemiei, anumite actiuni fiscale (ex. problema tichetelor cadou care era in atentia fiscului de ceva timp) au intrat intr-un con de umbra. Credeti ca dupa ce criza generata de pandemie se va incheia reprezentantii ANAF vor redeschide aceste subiecte?

Mai mult ca sigur da. Vor fi reluate controalele tematice si stim ca de multe ori acestea duc si la abuzuri din partea inspectorilor fiscali.

Ar fi de preferat ca autoritatile statului sa vina cu clarificari acolo unde legislatia lasa lor interpretarilor si nu sa pandeasca eventualele erori ale contribuabililor care apoi pierd luni, ani de zile in instantele de judecata pentru a-si dovedi nevinovatia.

  • Se vorbeste tot mai mult la ANAF de digitalizare – credeti ca pasii facuti in aceasta directie sunt suficienti? Sau suntem departe de unde ar trebui sa fim ?

Pe scurt, da, suntem departe de unde ar fi trebuit sa fim. Dar, pe de alta parte, ar fi gresit din partea nostra sa nu observam totusi ca in ultimii ani au fost aduse imbunatatiri la acest capitol. Mai este mult de lucru, dar eu zic ca mergem in directia cea buna.

Aduceti-va aminte ca acum 10-15 ani stateam la cozi la ANAF, la Casa de pensii, Casa de sanatate, ITM pentru a depune “niste hartii”, de multe ori cu dischetele la purtator. Foarte mult timp pierdut.

Usor usor, fie ca la presiunea Bancii Mondiale sau nu, ANAF a intrat intr-un proces de digitalizare care speram sa continue, astfel incat cea mai mare parte din interactiunea cu institutiile statului sa se poata realiza pe cale electronica. Stim cu totii ca timpul este destul de important in activitatea noastra si trebuie sa incercam sa eficientizam cat mai mult din acesta.

  • Ce le spuneti studentilor dvs in aceasta perioada? Care este sentimentul general in mediul academic?

Este o perioada destul de dificila si pentru invatamantul din Romania, fie ca vorbim de cel preuniversitar sau universitar. Cel putin in primul semestru al acestui an universitar, activitatile se desfasoara in sistem on-line.

Pot sa afirm ca imi lipseste foarte mult interactiunea cu studentii, sa fii fata in fata cu ei, sa ii poti privi in ochi in momentul in care le explici o serie de aspect practice, sa dialoghezi cu ei. Intotdeauna am fost dechis la acest capitol si am incercat sa transmit cat mai multe din cunostintele mele acumulate in toti acesti ani de practica.

Ce le spun studentilor in aceasta perioada? Sa fie optimisti, sa incerce sa se focuseze pe ceea ce le-ar placea sa faca in viata si sa isi urmeze visurile, indiferent de cate obstacole ar aparea in drumul lor.

Nu as putea sa ma exprim in numele tuturor colegilor mei, dar cred ca fiecare dintre noi am incercat sa ne adaptam noilor conditii, astfel incat studentii sa stie ca se pot baza oricand pe noi. Riscul de a le pierde atentia este mult mai mare in acest sistem on-line si de aceea trebuie mai mult ca oricand sa ne axam pe partea practica si mai putin pe cea teoretica.

  • Care vor fi directiile in care credeti ca va evolua contabilitatea in orizontul urmatorilor 5 ani?

Asa cum decurg lucrurile si cum evolueaza tehnologia, nu ar fi imposibil ca in urmatorii ani cea mai mare parte din munca repetitiva specifica tinerii contabilitatii unei societati sa fie efectuata prin intermediul unor sisteme bazate pe inteligenta artificiala.

Este clar ca softurile au un rol esential in eficientizarea activitatii unei societati. Acum 10-15 ani putini se gandeau la aparitia unor programe informatice care sa poata ingloba partea de facturare, de gestiune si de tinere a contabilitatii unei societati. Dar iata ca solutii exista si cred ca in urmatorii 5 ani acestea se vor perfectiona, astfel incat atentia departamentului financiar sa se indrepte spre gasirea unor metode legale de optimizare fiscala a afacerii si de crestere a rentabilitatii firmei.

Va multumim si ne revedem pe 3 noiembrie 2020 !

Articole similare

Comentariul tau aici